Mumsigt! En härlig flamberad enbärsspäckad oxfilé tournedos som serveras med kantarellrisotto och mumsig flädersås
Instruktioner
- Rensa och dela svampen i bitar. Lägg svampen i en tjockbottnad kastrull och låt det mesta av vätskan ånga bort.
- Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olivolja, utan att ta färg, i kastrullen med svamp. Låt rosmarinkvisten fräsa med.
Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns nästan torrt, ca 1 min. Det kallas att rosta riset, tostatura.
- Häll på vinet och låt det ånga bort.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget, allt eftersom den kokar in.
Börja med 3 dl, tag sedan 1 dl i taget. Sänk värmen något.
- Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Ta upp rosmarinkvisten efter halva koktiden.
Blanda ner osten i slutet, när det är cirka 5 minuter kvar.
Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.
- Till servering: Skiva eller strimla resterande svamp och stek tillsammans med lite av rosmarinbladen från kvisten i 1 msk olivolja.
- Tillagningen av riset tar 14-16 minuter.
- Oxfilén: Putsa köttet helt rent från fett och hinnor. Platta till varje skiva lätt med handen.
- Förbered tillbehören. Tag sedan fram alla färdiga ingredienser till såsen och flamberingen som kryddor, sprit, buljongtärning, saft och crème fraiche.
- Samla allt vid spisen och se till att ha tändstickor till hands.
- Hetta upp traktör- eller stekpanna. Krydda köttet på båda sidor med de krossade enbären samt vitpeppar och salt.
- Låt smöret bli väl brunt i pannan och lägg i köttet. Stek filébitarna på ganska stark värme i 1 ½–3 min på varje sida beroende på skivornas tjocklek och hur pass rosa kött man vill ha.
- Stäng av köksfläkten och drag för ett kort ögon blick pannan från plattan. Slå spriten över köttet och tänd på omedelbart.
- Låt lågorna brinna ut varefter köttet lyfts upp på en varm tallrik och täcks med folie.
- Flädersås:
Smula ner buljongtärningen i pannan och tillsätt flädersaften. Tillsätt crème fraiche under uppkok och vispning och låt såsen koka 2–3 min. Smaka av såsen med salt om det behövs.
- Lägg upp kött och risotton på varma tallrikar.
- Toppa med den mumsiga såsen och servera omgående.
Publicerat den
27 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Fantastisk god sås! Blir en ny favorit. Risotton var också jättegod.