När engelsmännen ska laga äppelpaj nöjder de sig inte med härligt äppelmos, utan fyller även pajen med riven mandelmassa och täcker den med ljuvlig marängsmet. Gudomligt gott blir det!
Instruktioner
- Lägg vetemjöl, kallt matfett i bitar, socker och äggula i en matberedare. Kör allt till en jämn deg och låt den vila 15-30 minuter. Du kan även göra detta för hand i en bunke.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Varva äppelmos och ströbröd i formen.
- Riv mandelmassan grovt, lägg den i en matberedare och tillsätt matfett. Slå ett helt ägg och en äggvita i skålen, samt vetemjöl.
- Rör om väl och bred sedan smeten över äppelmoset. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter, och låt den kallna.
- Vispa äggvita och socker till marängen till en tjock smet. Bred eller spritsa den över pajen. Grädda pajen i 200 grader, ca 6 minuter, så att marängen får guldbrun färg. Servera pajen avsvalnad med vaniljglass eller vaniljsås.
Publicerat den
28 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar