Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enkelt surdegsbröd

(2 kommentarer)  
 • Tid: 12 timmar
Skriv ut

Ett surdegsbröd som passar bra till vår vardag. Inte för många ingredienser, en jäsning, passar både till ostmackan och skinkmackan lika bra som sillmackan... Tyvärr är det så enkelt att man faller för familjens önskan om att göra det om och om igen... :-)

Ingredienser

Instruktioner

 1. Jag blandar ALLA ingredienserna i degblandaren. Låter gå 5 - 10 minuter. Skrapar upp, och jämnar till, i teflonbelagd alt. smörad form. Gladpack på, och låt vila ovanpå spisen, antingen över natten eller under arbetsdagen - beroende på när jag sätter degen (kväll resp. morgon).
 2. På morgonen alt. när jag kommer hem från jobb, på med ugnen på max. Av med gladpacken, in med formen när ugnen är varm. Ibland glömmer jag sänka värmen (250º), ibland sänker jag till ca 200... 30 - 40 minuter eller 97º innertemperatur. Sen är brödet klart!
 3. Samtidigt som degen går i degblandaren matar jag vid min surdeg, som jag sen låter stå bredvid degen under jäsningen.
 4. *Jag sköter min surdeg enligt följande; Tar direkt ur kylen i degen. Matar därefter kvarvarande (drygt 2 msk) med ca 125 g vetemjöl och 125 g vatten. In i kylen när brödet går i ugnen, och så är den klar till nästa bak...

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • svengelsk 17 mars 2011

  Fungerade jättebra. Mitt airing cupboard måste hålla ungefär samma temperatur som din spis. Gladpacken fastnade i degen och en del av skorpan följde med när jag tog bort den. Nästa gång sätter jag nog in formen i en plastpåse stödd av ett par pepparkvarnar. Jag använde rågsurdeg eftersom det är det enda jag har.

 • Majbaggen 12 juni 2011

  Jag har kommit på att om jag oljar formen, och sen oljar (ringlar) lite olja ovanpå, så fastnar ingenting i gladpacken.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.