Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Eriks dinkelbröd

 
Skriv ut

Enligt dinkel i olika former används i detta brödrecept. Brödet tar en tid att göra men när du tar en tugga av det så känner du hur värt tiden är.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Steg 1: Blanda ingredienserna till gröten i en kastrull och koka upp. Låt gröten småputtra på svag låg värme i ca 10 minuter och rör om då och då. Tag kastrullen från spisen när gröten får rätt konsistens.
  2. Steg 2: Blanda jäst och vatten i en bunke och rör sedan ner den avsvalnade gröten i degspadet. Blanda i mjölet. Låt jäsa ca 2 timmar.
  3. Steg 3: Blanda i salt och dinkelsikt i fördegen. Bearbeta degen ordentligt i degbunken. Ställ den att jäsa till nästan dubbel storlek.
  4. Vält upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen ordentligt och lägg sedan hela degen att slutjäsa i en mjölad, relativt stor brödkorg. Det går bra att dela degen i två delar och göra två mindre bröd också. Jäs brödet i ca 45 minuter.
  5. Ställ en tom långpanna i botten av ugnen. Värm ugnen till 250º.
  6. Vänd upp korgen på en bakplåt och sätt in den i ugnen. Slå en halv deciliter vatten i den tomma långpannan för att skapa ånga.
  7. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200º. Grädda i ca 40 minuter, om det är två bröd kan tiden kortas något. Mot slutet av baktiden kan värmen eventuellt sänkas något.
  8. För att kontrollera att brödet är klart kan man knacka på underisdan av brödet., låter det ihåligt är det färdiggräddat.
  9. Täck brödet med handduk och låt svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.