Enligt dinkel i olika former används i detta brödrecept.
Brödet tar en tid att göra men när du tar en tugga av det så känner du hur värt tiden är.
Instruktioner
- Steg 1:
Blanda ingredienserna till gröten i en kastrull och koka upp. Låt gröten småputtra på svag låg värme i ca 10 minuter och rör om då och då. Tag kastrullen från spisen när gröten får rätt konsistens.
- Steg 2:
Blanda jäst och vatten i en bunke och rör sedan ner den avsvalnade gröten i degspadet. Blanda i mjölet. Låt jäsa ca 2 timmar.
- Steg 3:
Blanda i salt och dinkelsikt i fördegen. Bearbeta degen ordentligt i degbunken. Ställ den att jäsa till nästan dubbel storlek.
- Vält upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen ordentligt och lägg sedan hela degen att slutjäsa i en mjölad, relativt stor brödkorg. Det går bra att dela degen i två delar och göra två mindre bröd också. Jäs brödet i ca 45 minuter.
- Ställ en tom långpanna i botten av ugnen.
Värm ugnen till 250º.
- Vänd upp korgen på en bakplåt och sätt in den i ugnen. Slå en halv deciliter vatten i den tomma långpannan för att skapa ånga.
- Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200º. Grädda i ca 40 minuter, om det är två bröd kan tiden kortas något. Mot slutet av baktiden kan värmen eventuellt sänkas något.
- För att kontrollera att brödet är klart kan man knacka på underisdan av brödet., låter det ihåligt är det färdiggräddat.
- Täck brödet med handduk och låt svalna på galler.
Publicerat den
25 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar