Instruktioner
1. Mät upp vatten och mjölk i en stor bunke.Smula ner jästen i bunken och lägg i salt och honung.Häll över lite av "mjölkvattnet".Rör om med en trägaffel,häll i resten av "mjölkvattnet" och rör ner mjölet.
2. Arbeta snabbt ihop den lösa degen för hand och inte i maskin.Strö ca.2 msk vetemjöl spec. över degen ,täck bunken med en handduk och jäs 1-1,5 timme.
3. Värm ugnen till 240-250 grader.Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
4. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl spec. på bakbordet.Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället.KNÅDA INTE!"Jäsbubblorna ska få vara kvar.
5. Strö ytterligare ca.1/2 dl vetemjöl spec. över degen.Platta försiktigt ut hela degsjoket med handen men kläm som sagt inte ut degen för mycket.
6. Skär snabbt(enklast med degskrapa av metall)degen i 6-7 cm smala "remsor".Dela sedan varje remsa i 2-3 delar "på snedden".Det gör inget om bröden inte får samma fason,bara de har ungefär samma storlek.
7. Lägg bitarna på plåtarna.Grädda den första plåten direkt när den är full.Behöver alltså inte jäsa först.Grädda första plåten 18 min mitt i ugnen och den andra 15 min.Det fungerar faktiskt så i min ugn.
8. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Fantastiskt fint och lättbakat bröd. MUMS.