Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ett fantastiskt bröd

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 24 portioner
Skriv ut

Så enkelt att den mest ovana kan klara det!Så gott att det passar till det mesta.

Ingredienser

Instruktioner

1. Mät upp vatten och mjölk i en stor bunke.Smula ner jästen i bunken och lägg i salt och honung.Häll över lite av "mjölkvattnet".Rör om med en trägaffel,häll i resten av "mjölkvattnet" och rör ner mjölet. 2. Arbeta snabbt ihop den lösa degen för hand och inte i maskin.Strö ca.2 msk vetemjöl spec. över degen ,täck bunken med en handduk och jäs 1-1,5 timme. 3. Värm ugnen till 240-250 grader.Täck två bakplåtar med bakplåtspapper. 4. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl spec. på bakbordet.Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället.KNÅDA INTE!"Jäsbubblorna ska få vara kvar. 5. Strö ytterligare ca.1/2 dl vetemjöl spec. över degen.Platta försiktigt ut hela degsjoket med handen men kläm som sagt inte ut degen för mycket. 6. Skär snabbt(enklast med degskrapa av metall)degen i 6-7 cm smala "remsor".Dela sedan varje remsa i 2-3 delar "på snedden".Det gör inget om bröden inte får samma fason,bara de har ungefär samma storlek. 7. Lägg bitarna på plåtarna.Grädda den första plåten direkt när den är full.Behöver alltså inte jäsa först.Grädda ca.10-12 min eller tills bröden fått fin färg. 8. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • mini08 9 december 2009

    Visst är det här brödet, som är taget ur "Nya Annas mat" av Anna Bergenström, bra! Jag har bakat det massor med gånger och blir lika nöjd varje gång. Jag tar dock vanligt vetemjöl (12,5 dl) och skippar grahamsmjölet. Jag tror jag gräddar det någon minut längre också. Men det är ju bara att se på färgen på brödet när det ska tas ut. Om man vill ha små kuvertbröd till en buffé är det bara att dela degen i betydligt mindre delar istället. Håll koll på färgen på brödet för då tar det kortare tid i ugnen (om jag minns rätt).

  • aschale 25 januari 2010

    Jättebra recept på ett väldigt gott bröd.. Jag har bakat det ett antal gånger. Jag har också testat att göra klart hela degen och delat den i bitar, för att sedan frysa in dem. När det är frukostdags är det bara att ta ut lämpligt antal och baka klart dem!

  • jen_05 27 augusti 2014

    Det här brödet gör verkligen skäl för sitt namn - fantastiskt gott och fantastiskt enkelt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.