Detta bröd har jag knåpat/experimenterat fram för att passa vår familj. Nämligen ETT normalstort bröd, som jag istället bakar lite oftare och på så sätt får färskare bröd.
Lämna gärna kommentarer! Receptet kan ev. omarbetas efter fler försök...
Instruktioner
- Blanda fördegen/surdegen. Låt stå i rumstemperatur i ca 10-12 timmar.
- Har testat - vilket fungerar - att ställa den "varmt" och då räcker det med 4 -6 timmar.
- Blanda i övriga ingredienser. Jag tycker det mest lyckade har varit med mina förslag på tillsatser, men det är upp till var och en. Mjölförhållandet som jag fått bäst resultat med är 150 g grovt rågmjöl och 250 g vetemjöl. Låt gå i assistenten i 5 - 10 minuter.
- Skrapa ner degen i botten och ringla lite matolja på kanterna, så fastnar degen inte vid jäsningen. Låt sedan jäsa 10 - 12 timmar, ganska svalt.
- Sen stjälper jag upp på mjölat bord och rundriver degen. Snittar den djupt och låter den sen ligga på bakplåtspapper ovanpå ugnen som blir uppvärmd till 250 grader (plåten i ugnen).
- När ugnen är varm efter ca 15 minuter så skickar jag in pappret ovanpå den varma plåten, sprutar in vatten med en "blomspruta" och stänger ugnsluckan. Låter stå, mitt i ugnen, i ca 15 minuter. Öppnar sen och vädrar ut ev. ånga, sänker temperaturen till 200 grader och bakar en kvart till.
- Resultatet blir oftast ett lagom bröd med lite mjukseg skorpa med mycket smak, utan att vara surt.
Publicerat den
26 maj 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
DU menar 2 ggr jästid på 10-12 timmar?
Nej, jag menar att jag jäser första gången 10 - 12 timmar, andra gången bara medan ugnen blir varm - ca 15 minuter. Det funkar hitintills...