Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Evas rågkakor

(11 kommentarer)  
  • Serverar: 36 portioner
Skriv ut

Mitt allra bästa bröd. Bakar det varannan vecka. Kan frysas in och värmas i mikron, så att man har färskt bröd varje morgon. Har man inte tid att baka ut brödet dag 2 så går det utmärkt att låta det stå några dagar i kylskåpet tills man har tid. Det är många ingredienser, men jag brukar samla dem i en påse och ställa i förrådet mellan bakningarna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. DAG 1: Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl. Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
  2. DAG 2: Lös upp jästen i fingervarmt vatten +honung/sirap och ev brödkryddor. Tillsätt även fikon, russin och den kalla gröten från dag 1. Tillsätt vetemjöl för att binda ihop degen. Knåda i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter. Knåda och dela degen 3 delar. Varje del delas i 12 delar som formas till runda bullar. Tryck ut dem med handflatan till runda kakor (typ tekakor fast en aning tjockare) ca 10-12 cm i diameter Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter. Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn. Låt kallna under bakduk. Ät och njut!

Liknande recept

Kommentarer (11)

  • Lennart_58 1 november 2009

    Åhh vilket gott matbröd, att baka sitt eget bröd gör att man vet vad som är i. Tack ska Du ha för det fina receptet. Fem fina poäng såklart.

  • Mita58 15 november 2009

    Ett mycket gott bröd som jag bakat idag. Jag kommer att göra det fler gånger då hela min familj gillade det. Tack för ett bra recept!

  • ulrikaz 4 december 2009

    Vilket supergott bröd! Kommer absolut att göra det igen fast utan fikon och russin.

  • matochdryck 27 februari 2010

    Fantastiskt gott bröd. Bjöd mina arbetskamrater på detta och det gick hem med jubel. Supergott. Jag får nu dela med mig av receptet. Tack för receptet!

  • fairyfluff 2 november 2010

    Supergott och saftigt!

  • TEQUILASUNRISE 24 januari 2011

    Jag har bakat dessa bröd många gånger nu och de är absolut värda 5+. Har dock bytt ut fikon mot aprikoser istället.

  • TEQUILASUNRISE 19 mars 2013

    + + + + + Ett supergott bröd. Jag bakar med russin o tranbär. Kavlar ut degen till en stor platta o skär sedan ut fyrkanter o lägger på plåten så slipper man stå o rulla runda bullar. Tack för receptet

  • Receptglad 8 april 2013

    Jättegoda bullar! Måste bakas fler gånger......

  • Jenniewe 9 maj 2013

    Väldigt gott bröd! Är även saftigt dagen efter bakning eller efter att det legat i frysen. Nytt favoritrecept :)

  • anpett 24 juni 2013

    Vilket fantastiskt gott bröd! Det godaste vi någonsin ätit, och det vill inte säga lite. Vi är smörgåstokiga i vår familj. Bytte dock ut fikon mot aprikoser. Lika gott när tas upp från frysen som när det var nybakat. Dessutom otroligt bra hållbarhet. En klar 5:a i betyg :))).

  • anpett 13 oktober 2013

    Har tidigare gjort brödet som bullar, en klar 5:a :)! Jag såg i en annan kommentar att någon kavlat ut och skurit i rutor. Har någon provat att göra det som långpannebröd eller limpor?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.