Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Färskost

(1 kommentar)  
  • Serverar: 10-15 portioner
Skriv ut

Att göra egen färskost är inget större problem, det finns bara ett par viktiga punkter. När man gör färskost får det inte koka samt att proportionerna av vad man väljer att göra den på är av betydelse. Och jag pratar då om, gräddfil, kesella, yoghurt, crème fraiche, och liknade mjölkprodukter. Beroende vad man kombinerar så blir osten lite av olika karaktär, syrligare, krämigare, fetare, strävare mm. Allt är en smaksak förstås. Bara att pröva sig fram. (Kan tillägga att den här osten tar ett par dagar att göra för bästa resultat.)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll alla mejeriprodukter i en kastrull, värm upp allt på relativt låg värme under konstant omrörning. När temperaturen är ca 60-65 grader tar du snabbt av kastrullen. Det får inte koka! Använde en termometer om du är säker.
  2. Sedan blandar du i lite av kryddorna och en skvätt salt (inte allt då smaken kommer att koncentreras längre fram). Rör om ordentligt. Detta ska bara vara en liten kryddgrund då smakerna kommer fram bättre när vätskan är varm. Resten av kryddorna blandar du i senare. Häll nu över vätskan i ett durkslag som du har lagt en våt handduk i. Ställ sedan allt åt sidan och låt vätskan rinna av genom handduken i durkslaget.
  3. När allt har svalnat så ställer du in det i kylskåpet och täcker över. (glöm inte att tömma bunken på lite vätska). Nästa dag häller du över den silade ostmassan i en bunke och rör om ordentligt. Ostmassan ska vara ganska kompakt, tycker man att den är för kompakt kan man ta lite av spadet som blev över och späda ut med. Det hela är en smaksak hur tjock man vill ha den.
  4. Nu ska resten av kryddorna tillsättas. Betoningen i denna ost ligger på vitlök, svartpeppar och rosépeppar, resterande kryddor är mest stödkryddor. Salt, socker, vinäger ska balansera upp det hela.
  5. Smaka dig fram och tänk på att om osten får ligga en dag till kommer smakerna fram ännu mer. Givetvis kan man använda vilka kryddor man vill, pepparrot, grönpeppar mm.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • eqqoboy 11 november 2011

    MUMS, supergott, jag gjorde hälften med peppar och resten pepparrot.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.