Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Falafel är en vegansk rätt från Israel. Den är baserad på kikärtor och görs på samma sätt som köttbullar

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda alla ingridienser i en matberedare.
  2. Om smeten känns för lös så kan man ha i ströbröd; om den känns för torr tillsätts vatten.
  3. Forma till bullar och rulla de i sesamfrön.
  4. Fritera i 2-3 minuter tills de är gyllenbruna och knapriga .
  5. Tips! Om man föredrar mera tuggmotstånd i falafeln så rekommenderas att kikärtorna mosas försiktigt med en gaffel eller använd potatisstamp.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • Sandra_ 20 september 2008

    Hej. Falafel är inte en "Israelisk" rätt, det är en arabisk rätt ursprungligen från Egypten och den fanns långt innan staten Israel bildades över Palestina. Israelerna började äta den eftersom 1. det var en lokal rätt bland de Palestinier som lyckades stanna kvar efter de flesta blivit fördrivna, 2. Många av de judar som emigrerade till den nybildade staten Israel var arabiska judar från Yemen bland annat och de tog med sig sina matvanor från deras ursprungliga arabiska länder. Det Israeliska köket är just ett kök från hela världen, de judar från östeuropa som numera bor i Israel äter Östeuropeisk mat, de arabiska judarna äter arabisk mat, de latin amerikanska judarna äter latin amerikansk mat osv. Finns inget riktigt "Israeliskt kök" utan man använder det utrycket för den mat som äts av judar i Israel trots att den maten är ifrån andra länder. Dagens variant av falafel som görs på kikärtor (man använde inte kikärtor förut) har sitt ursprung i Palestina-Syrien. Gott är det iallafall, men du borde lägga in receptet i den arabiska kategorin så att det hamnar rätt.

  • PrunusAvium 25 december 2008

    Hej! Använd i första hand kokosfett och i andra hand olivolja om du ska fritera. Solrosolja är den olja som är mest skadlig att värma upp. /Mona

  • boz1965 26 april 2009

    En god sås till dessa falaflar är Estrellas dipmix Holiday med turkisk yoghurt istället för gräddfil. Piffa till med lite extra vitlök och en skvätt chilisås.

  • frucaos 13 maj 2009

    Tror faktiskt att det var falafelpremiär för mig ... har alltså inget att jämföra med, men både jag och min man var överrens om att det var gott. Vi åt dem i pitabröd, men tomat, rödlök och lite fetaost. Särskilt tomaten passade väldigt bra till! Ruggigt kletigt att försöka rulla bollar, det var väl enda nackdelen. Annars inget svårt, hade allt hemma (utom sesamfrön, så dem skippade jag).

  • Timkerbelle 7 mars 2011

    Ägg är inte veganska. Ändra beskrivningen till vegetariskt recept.

  • bjak 11 oktober 2011

    Här kan ni läsa om falafel http://sv.wikipedia.org/wiki/Falafel

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.