Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Falukorvscasserole-duchessepotatis-gratäng

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Klassikern falukorv får här nytt liv i en casserole med tomat, lök och rivna morötter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 225 grader. Skala och koka potatisen med en ordentlig slev salt, i en rejäl kastrull i ca 1015 minuter. Kontrollera med sticka/gaffel/kniv när den är mjuk.
  2. Skala och grovhacka löken och lägg i en bunke. Riv morötterna och lägg på hushållspapper för att dra ur lite av vätskan. Tärna falukorven i kuber om ungefär en kubikcentimeter. Sätt en stekpanna på spisen på medelvärme. Lägg ner morötterna med löken i bunken, häll i matolja, krydda med oregano, salt och peppar. Rör om och blanda sedan ner falukorven. Lägg ner blandningen i stekpannan och stek tills falukorven fått färg.
  3. Häll tomaterna med tomatsås i stekpannan och rör om, krydda med currypulver och låt puttra i ungefär 5 minuter.
  4. När potatisen är färdig, häll av kokvattnet och pressa potatisen. Blanda ner crème fraîche och ägg, krydda med vitpeppar och salt. Häll sedan över potatismoset i en ugnsfastform och fördela den utmed sidorna av formen. Häll sedan casserolen från stekpannan i mitten av formen. Om man så önskar kan man strö riven ost över casserolen, för att få ett läckert gratängtäcke.
  5. Grädda i övre delen av ugnen i ca 10 minuter, men se till att ha koll på duchessepotatisen – när den har fått färg är rätten färdig!
  6. Smaklig måltid!
  7. Tips: Crème fraîche går att ersätta med grädde. Var försiktig med vätskan i moset, bara, annars blandas casserolen och potatisen väldigt lätt i gratängformen!
  8. En grönsallad med saltgurka, isbergssallad, honungsmelon och en skvätt vinäger bryter fint mot smakerna.
  9. Se upp med vitpepparn i duchessepotatisen, det ska inte smaka bara vitpeppar. Kom ihåg att smaka av!

Kommentarer (1)

  • marcu5 18 maj 2011

    Matbloggar på http://matbiten.wordpress.com/

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.