Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Farmor Anka Paj

 
Skriv ut

Alla har väl sett Farmor Ankas perfekta pajer? Här är ett recept på pajskalet som ger dig lika vackra pajer. En pajdeg utan ägg och laktos, gjord på dinkelmjöl. Enkel att göra, enkel att kavla och forma och får en knaprig yta. Passar lika bra till mat som bär och frukt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnen förvärms till ca 230 grader
  2. Häll alla ingredienser i en skål. Lättast att blanda med handen. Inte blanda degen i maskin då risken är stor att man förstör ”trådarna” i dinkelmjölet. Blanda tills margarinet är fördelat i hela degen och den håller samman. Om man önskar kan man lägga degen kallt innan man kavlar ut den, men just denna deg kan kavlas på en gång och blir lika bra. Kavla ut ca 2/3 av degen på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen. Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen du har kavlat. Tryck ner degen i alle hörn i pajformen. Skär av det som går över kanten på pajformen. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och i bottens kanter. Förgrädda i ugnen tills pajskalet får en lätt brunaktig ton (ca 15-20 min).
  3. Ta av aluminiumfolien och låt pajskalet svalna lite innan du fyller pajen med det du önskar. Kavla ut den resterande 1/3 av degen till ett lock till pajen. Lägg den över den fyllda pajen och skär av kanterna som går utanför pajformen. Ta en vass kniv och gör lufthål på pajen. Gräddas tills hela pajen har en gyllenbrun färg (30-40min)

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.