Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir rikligt med mustig sky till gräddsåsen.
Instruktioner
- Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.
- Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.
- Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1½ timma. Tillsätt mer vatten om så behövs.
- Har du använt en köttermometer ska temperaturen var 75-80 grader. Ta upp steken och lägg den på en trancherbräda.
- Mät upp skyn till ca 5 dl. Vispa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 minuter.
- Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.
- Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål. Kokt potatis, kokta morötter och ärter samt pressgurka är gott till.
Publicerat den
31 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar