...recept från boken "Bildkokboken" 1969...låt dig väl smaka...
Instruktioner
- Värm upp mjölken rör i smör, socker och salt och låt blandningen endast bli fingerljummen, 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degspadet och rör ned tillsammans med ägg, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Arbeta samman degen och ställ den att jäsa till sin dubbla storlek.
- Arbeta åter upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar.
- Kavla ut varje del till en rektangulär kaka 30X50 cm.
Bred ca 2 msk smör över varje kaka.
- Fyllning:
Koka upp russinen i lite vatten i 5 minuter.
Hacka samman russin och apelsinskal och blanda det med sylten.
- Bred ut sylten över de två kakorna och rulla ihop dem som rulltårtor.
- För ihop ändarna så att det blir en krans.
Lägg ner den i den väl smorda och bröade kransformen.
- Gör likadant med den andra degrullen och lägg den ovanpå den första i formen. Se till att skarven ligger på samma ställe som på den underliggande kransen.
- Låt degen jäsa i formen till sin dubbla storlek.
- Grädda kakan i medelstark ugnsvärme 175 grader i ca 1 1/4 timme. Skulle degrullarna bli för långa för formen skärs resten till små snurror som gräddas på plåt.
Publicerat den
17 mars 2010
Liknande recept
Skriv kommentar