Hummer är ett måste på nyårsafton, men tänk på att köpa hem den i god tid! Till den här rätten går det bra att använda fryst hummer.
Instruktioner
- Dela humrarna på längden och knäck klor och leder med en nötknäppare. Ta ut hummerköttet och skär det i små bitar. Spara hummerklorna till garneringen.
- Stuvning: Fräs de finhackade rotsakerna i matfettet någon minut, tillsätt hummerskalen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpurén, pudra över mjöl och blanda väl. Späd med vinet och fonden. Låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter. Sila stuvningen noga genom en finmaskig sil. Tillsätt crème fraiche och låt sjuda sakta i ca 10 minuter. Smaka av med salt och kajennpeppar. Låt koka tills stuvningen har tjocknat.
- Före serveringen: Lägg hummerköttet i såsen och låt det bli varmt. Klipp ner dillen. Fyll bouchéerna med hummerstuvningen, garnera med klorna (dela två av de största klorna på längden.)
- Genväg: Gör en redning på 50 g smör eller margarin och ca 1 msk vetemjöl. Späd med 1-2 dl grädde tills konsistensen är som en stuvning. Tillsätt 1½ msk hummerfond, färskpressad citronsaft samt lite kajenn- och vitpeppar. Salta ev försiktigt. Klipp ner dill. Smaka av. Blanda ner hummerköttet. Fyll bouchéerna.
Publicerat den
20 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar