En riktig kalaskaka med marängtäcke. Vill du göra fikan extra festlig kan du servera litet vaniljsås till!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
- Blanda rabarber och socker. Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna. Vispa ägget, äggulorna och sockret vitt och poröst. Sikta ned vetemjölet och bakpulvret, tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät. Vänd sist ned det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
- Bred ut smeten jämnt i formen och strö över rabarberbitarna. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda ca 35 minuter.
- Vispa äggvitorna till marängtäcket till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning till en blank och styv massa. Ta ut kakan ur ugnen och bred över marängsmeten. Ställ åter in kakan i ugnen och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Publicerat den
9 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
"Festlig marängkaka." När man lägger på marängtäcket ska det fortfarande vara 175 gr i ugnen eller blir marängen då brun? Kan man lägga på ytterligare en smet på rabarbern som man gör med en övre tårtbotten innan man lägger på Marängsmete n? Tänkte mig Morsdagstårta - Eller det kanske finns lämpligare tårtrecept?
Bakade den här kakan igår, den blev kanongod. Kommer bli ett återkommande recept när det finns färska rabarber.
Mumsig, men tyvärr sjönk den ihop en del och blev inte lika vacker att se på som när den nyss kommit ur ugnen. Men den får ändå en 5a av mig. :-)
vad gott
vad gott
vad gott
jag gjorde marängkakan