Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fiberrika brytbröd

 
Skriv ut

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.

Ingredienser

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt. (Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.) Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst. Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda. Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda. Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet. Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter. Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 - 2 timmar. (Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.) Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter. Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg. Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen. Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.