- Serverar: 10-15 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Otroligt gott - till fest!
ca 12-15 pers
Instruktioner
- Sötma och syra samsas väl i denna lite annorlunda fyllda
filé. Den kan serveras både varm eller kall och göras dagen
innan. Den går också bra att frysa. Det är lättast att få fina
skivor om den skärs riktigt kall.
- Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Hacka
fikonen grovt och lägg dem i
whiskyn en stund, 15 minuter.
- 2. Lägg baconskivorna på en
plåt med bakplåtspapper. Stek
mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär baconskivorna i småbitar
när de svalnat något. Sänk
ugnstemperaturen till 200°.
- 3. Skär upp filéerna längs med
och platta till dem lite. Salta
och peppra på båda sidor. Blanda
samman alla ingredienser till
fyllningen. Lägg fyllningen på
filéerna och pressa samman den.
- 4. Rulla ihop filéerna och bind
ihop med steksnöre. Lägg filéerna
i långpanna med bakplåtspapper.
Häll på citronolivolja
och snurra filéerna i oljan. Salta
och peppra. Stek mitt i ugnen ca
30 minuter eller tills innertemperaturen
är 68°.
- 5. Låt filéerna vila en stund innan
de skärs upp. Det går
mycket bra att steka filéerna dagen
före kalaset, skära upp dem
och hälla på fikonströsslet. Spara
stekskyn, sila den och häll
den i fikonströsslet.
- 6. Fikonströssel: Hacka fikon
och valnötter grovt. Fräs hacket
i oljan en kort stund, låt svalna,
tillsätt vinäger, timjan och
steksky. Smaksätt med salt och
svartpeppar.
Publicerat den
18 november 2007
Liknande recept
Skriv kommentar