Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fikonbaklava

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Filodegsbakelser fyllda med nötter och indränkta i honungslag

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fikonen i kallt vatten ca 10 minuter. Klipp av den hårda kvisten på fikonen och skär dem i bitar. Mixa fikonen. Mixa nötterna, riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker, kanel och ägg. Vänd ner mjöl och de mixade nötterna.
  2. Pensla bottnen på en ugnssäker form, ca 24x24 cm med smält smör och lägg i ett filoark. Fortsätt att pensla mellan lagren och lägg på fyra ark. Lägg på fikonen och hälften av nötfyllningen. Lägg på fyra av arken och pensla med smält smör mellan. Lägg på resten av nötfyllningen och fyra blad till som penslas emellan. Pensla även den översta filodegen.
  3. Skåra degen i portionsbitar med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter, låt kakan svalna.
  4. Koka ingredienserna till lagen ca 5 minuter. Sila lagen och häll den på baklavan.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.