Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fikonkaka à la Kerstin

 
  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 1 dag
Skriv ut

Gör den här läckra kakan nu till nyår eller till trettondagen. God och saftig när du tröttnat på lussekatter och pepparkakor. Gjorde om ett dadelkakarecept från södra Finland och resultatet blev lyckat. Torkade fikon är ju lätt att få tag i nu den här årstiden.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Häll på vatten så det precis täcker fikonen, som du tömt i en djup skål. Låt stå till nästa dag.
  2. Dag 2: Ta tillvara 3 dl av vattnet och koka upp det tillsammans med smöret och klipp ned de blötlagda fikonen och låt koka 5-10 minuter. Låt svalna tills det är ljummet.
  3. Vispa ihop ägg och socker i en annan bunke. Tillsätt mjölet, bakpulvret, bikarbonaten och vaniljsockret.
  4. Tillsätt den avsvalnade fikonblandningen. Rör bara hastigt ihop allt med en slev, behöver ej vispas nu.
  5. Gör i ordning en 2 liters avlång brödform med fett och ströbröd (eller grahamsmjöl). Häll i smeten och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.