I boken heter kakan Fikonkaka till jul, men är lika god året runt. Som de flesta kakor med frukt i är den godast dagen efter. Om du vill göra en alkoholfri variant kan du byta ut portvinet mot portvinsessens (1-2 tsk).
Instruktioner
- Börja med att sortera ut ca 35 fina valnötshalvor till garneringen. Hacka fikon och russin i små bitar och lägg dem i portvinet ett par timmar tills vätskan har sugits upp, rör runt emellanåt.
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med ett smort bakplåtspapper. Rör smör och socker poröst och rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och nötter och rör ner i smeten tillsammans med fikonen och russinen. Bred ut smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna innan du skär den i 4,5 x 4,5 cm stora rutor.
- Smält chokladen i vattenbad. Bred ett tunt lager choklad på toppen av varje kaka och garnera med en halv valnöt. Kakorna går utmärkt att frysa.
- Hoppas att det skall smaka!
Publicerat den
5 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar