Sätt ugnen på 175 grader. Skiva fikonen och 1 äpple. Dela vitlöksklyftorna. Skär små fickor i steken med en vass kniv och stick in fikon, äpple och vitlök. Bind ev upp med steksnöre. Gnid in steken med steken med salt och peppar. Bryn steken i smör i stekpanna
Skär lök och de resterande 2 äpplena i grova bitar. Lägg steken i en ugnssäker form. Lägg lök och äpple runt, häll på äpplecidern. Stick in en stektemometer i steken. Stek i ugnen och ös den med jämna mellanrum med stekskyn. Stek köttet tills innertemperaturen är 70 grader.
Täck köttet med folie och låt det vila i ca 15 minuter. Skär steken i tunna skivor.
Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på stekskyn, cider och smula i buljongtärningarna. Tillsätt grädde och småkoka såsen i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar , red ev med lite maizena för tjockare konsistens. Servera med steken och kokt potatis.