För den som uppskattar god matdryck till vardags eller till fest.
Tar tid att laga, men väl värd väntan och arbetet.
Hälsningar från Pargas, Finland
Instruktioner
- Koka upp humlen i 2-3 liter vatten i en halv timme. Ta bort humlen och tillsätt sockret, farinsockret, malten och sirapen. Stäng av plattan och låt stå på eftervärme under omrörning en stund.
- Häll över i en ren hink eller övrig kärl och häll i resten av vattnet, rör om ordentligt och låt stå och svalna tills temperaturen är mellan 30-40 grader. Tillsätt jästen, rör om och ställ under en torr duk i ett rumstempererat dragfritt utrymme i 48 timmar (minst 24).
- Utan att röra om i botten, häll genom en sil och ett tygfilter i en dunk med kork, eller annat slutbart kärl och ställ satsen i ett kylrum, kylskåp eller utomhus (4-10 grader) i ytterligare 48 h, så bottensatsen sätter sig.
- Med hjälp av hävert (sug i slang), häll den färdiga ölen på flaska, men undvik bottensatsen så att den inte åker med.
- Ölen är nu färdig att dricka, men om man låter den stå ytterligare ett dygn klarnar den ännu mera samt att kolsyra bildas vilket gör den ännu godare.
- Totalt får man ca 3,5-4 liter färdig dricka efter bottensatsförluster i de olika skedena.
Publicerat den
14 januari 2013
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Såhär ser den färdiga hemölen ut, lite mörk men ändå klar och otroligt god!