Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finsk hemöl (kotikalja)

(1 kommentar)  
  • Tid: 4 dagar
Skriv ut

För den som uppskattar god matdryck till vardags eller till fest. Tar tid att laga, men väl värd väntan och arbetet. Hälsningar från Pargas, Finland

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp humlen i 2-3 liter vatten i en halv timme. Ta bort humlen och tillsätt sockret, farinsockret, malten och sirapen. Stäng av plattan och låt stå på eftervärme under omrörning en stund.
  2. Häll över i en ren hink eller övrig kärl och häll i resten av vattnet, rör om ordentligt och låt stå och svalna tills temperaturen är mellan 30-40 grader. Tillsätt jästen, rör om och ställ under en torr duk i ett rumstempererat dragfritt utrymme i 48 timmar (minst 24).
  3. Utan att röra om i botten, häll genom en sil och ett tygfilter i en dunk med kork, eller annat slutbart kärl och ställ satsen i ett kylrum, kylskåp eller utomhus (4-10 grader) i ytterligare 48 h, så bottensatsen sätter sig.
  4. Med hjälp av hävert (sug i slang), häll den färdiga ölen på flaska, men undvik bottensatsen så att den inte åker med.
  5. Ölen är nu färdig att dricka, men om man låter den stå ytterligare ett dygn klarnar den ännu mera samt att kolsyra bildas vilket gör den ännu godare.
  6. Totalt får man ca 3,5-4 liter färdig dricka efter bottensatsförluster i de olika skedena.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • eriksjen 15 januari 2013

    Såhär ser den färdiga hemölen ut, lite mörk men ändå klar och otroligt god!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.