Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finska Surskorpor

(1 kommentar)  
  • Serverar: 75 portioner
Skriv ut

Annorlunda men härliga skorpor.

Ingredienser

Instruktioner

Häll upp rågmjölet i en bunke, koka upp 3 dl av vattnet, häll över det och rör om väl. Täck med plastfilm och låt stå i 12-24 timmar. Värm resten av vattnet och matfett till degen fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt degspadet och rör om. Blanda ner salt, kummin och hälften av grahamsmjölet. Arbeta ihop degen med rågmjölet och tillsätt så mycket grahamsmjöl som behövs för en stadig deg. Arbeta degen kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa 1-2 timmar. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl med händerna. Tillsätt mer grahamsmjöl om det behövs,så att degen är stadig. Dela degen mitt itu, forma varje del till en slät längd, ca 35 cm lång, och rulla dem i lite grahamsmjöl. Lägg längderna på en osmord plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda i 200 grader, ca 35 minuter och låt kallna under bakduk. Skär längderna i tunna skivor och lägg dem på plåtar. Torka till skorpor i 100 grader, ca 2 timmar, tills de är torra. Sätt en träsked i ugnsluckan så att ångan avdunstar.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • victorsfru 12 februari 2010

    Skulle vilja veta om man skulle kunna använda sej av min just färdiga surdeg i stället för jäst och 3dl rågmjöl och 3dl kokande vatten ? I stället använda kanske 2 dl färdig surdeg ??? mvh Ingegerd

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.