- Serverar: 2 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Brödet på bilden är bakat på rågsikt och grovt rågmjöl, det blir sannolikt mörkare på rent rågmjöl.
Ett recept av Jan Hedh som ger ett relativt lågt bröd, kraftig skorpa och härlig syrlig smak. Mycket smakrikt och hållbart bröd!
Instruktioner
- Dag 1:
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar.
- Dag 2:
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser förutom saltet. Blanda ihop och slå över degen från dag 1. Knåda i maskin på lägsta hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i 60 min. Slå sedan upp degen på väl mjölat bord, forma två bullar av degen. Låt jäsa i 60-90 minuter till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in.
Sänk ugnen till 190C efter 5 minuters gräddning.
- Efter totalt 15 minuters gräddning, öppna ugnsluckan en kort stund för att lufta ugnen. Upprepa luftningen ytterligare två gånger under gräddningen.
- Grädda i cirka 60 minuter eller tills kärntemperaturen är 98C.
- Låt bröden svalna på galler.
- Håller sig upp till en vecka i lufttät plastpåse, går utmärkt att frysa.
Smakar bra även då brödet inte är dagsfärskt.
Publicerat den
19 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar