Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fisk i saltdeg

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det kan verka lite udda att baka in en hel fisk i salt deg, men resultatet blir en fantastiskt saftig och fin fisk som faktiskt inte blir särskilt salt i smaken.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär upp fiskens mage och ta ur inälvorna. Skär även bort alla fenorna, men låt huvudet vara kvar. Se till att inte göra sönder skinnet. Tvätta fisken inuti så att inget blod finns kvar. Torka utsidan på fisken och gnid in med olja.
  2. Gör degen genom att blanda mjöl och Maldon Sea Salt i en stor bytta. Tillsätt de uppvispade äggen samt knappt 2 dl vatten. Blanda till en fast deg, tillsätt mera vatten om degen känns för torr. Dela degen i tre lika delar.
  3. Lägg en av tredjedelarna på ett mjölat bord och kavla ut till en oval som är ungefär 2 cm större än vad fisken är. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg fisken mitt på ovalen och fyll den (fisken alltså) med citron, dill, lagerblad och timjan. Pensla lite vatten på den utstickande degen så att den blir fuktig.
  4. Kavla ut resten av degen till en oval som är ca 4 cm större än fisken. Lägg denna oval ovanpå fisken och tryck till ordentligt i kanterna så att det inte kan komma in luft i skarven. Se till att inte göra några hål i degen – det ska vara alldeles tätt.
  5. Låt degpaketet stå till sig medan ugnen värms upp till 225 ºC. Ugnsbaka sedan fisken i ca 20 minuter eller tills degen blivit lite brun. Ta ut och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  6. Tag loss hela översta degskivan med till exempel en kökssax. Skär av fiskhuvudet med en vass kniv. Skär loss filéerna. Kasta bort degen - den ska man inte äta. Servera istället fisken med majonnäs, färskpotatis, skivad tomat och grönsallad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.