Fiskgratäng kan tillagas med rå eller kokt fisk. Överbliven kokt fisk fungerar bra att göra gratäng av.
All fisk kan användas till gratäng, vanligast är olika typer av vit fisk. Rensa fisken från skinn och ben. Gör en tjock béchamelsås av smör/margarin, vetemjöl och mjölk. Använd ev. lite av fiskspadet.
Använder du rå fisk i såsen måste såsen vara extra tjock.
Kyl såsen en aning. Vispa äggen och rör ner dem i såsen, smaka av med salt och muskotblomma. Muskotblomma är den vanligaste kryddan i fiskgratäng men du kan gärna prova till exempel olika örtkryddor.
Blanda ner fisken i såsen och häll ner röran i en smord form och strö över lite brödsmulor eller ströbröd.
Grädda gratängen i 40–50 minuter på 200 grader längst ner i ugnen. Servera omedelbart eftersom den lätt sjunker ihop.