Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fiskgratäng med räkor

(15 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det är de små detaljerna som gör en fiskgratäng till ljuvlig god festmat. Först får fisken sjuda ensam i ugn, spadet används till såsen och räkorna läggs direkt på fisken, inte i såsen. Sen sköter ugnen resten!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 225°
  2. Skär fisken i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
  3. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.
  4. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
  6. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
  7. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.
  8. Lycka till! Smaklig måltid

Liknande recept

Kommentarer (15)

  • ccc 31 januari 2010

    Supergod!!

  • Beastlys 14 februari 2010

    Kanona, la till lite socker och en fiskbuljongtärning i såsen

  • matskoj 21 februari 2010

    Mmmm... vad gott det var. Jag använde mig av hokifilé istället, och lite mera räkor + ca 1 msk smör i slutet i såsen. Kommer absolut att göra om detta, mycket gott. Tack, tack!

  • Amiie88 20 augusti 2010

    Det blev gott :)

  • Ompiz 4 april 2011

    Mycket god fiskgratäng! Kommer defenitivt att göra den fler gånger!

  • Oscar13896 17 april 2011

    varför måste man sätta bakplåtspappret PÅ och inte under fisken

  • ros 17 april 2011

    Hej! Bakplåtspappret över fisken är till för att fisken ska sjuda först "(under lock)" Lycka till!

  • Leonard91 24 februari 2012

    Mycket god fiskgratäng! Kommer göras om igen. Potatismoset smälte ut över hela gratängen, så jag funderar på att tillsätta även äggvitan i moset. Annars god sås (jag tillsatte även vitt vin) och lagom proportioner av allting.

  • Lindanemon 6 januari 2013

    Jättegott! Jag lade lite kokt purjo runt fisken innan såsen. Kommer att lagas igen.

  • retrovoyage 2 juni 2013

    Tack för bra recept rekommenderas starkt! Potatismoset gjorde jag en Pomme duchesse.

  • dag6 28 november 2013

    Mycket gott.Sparar det i kokboken. Kommer att göra det flera gånger. Tack för receptet. Från Trollmor

  • Ann1Ksen 16 november 2014

    Jättegott!!! Tack för receptet. Gjorde 8 prtioner så jag frös även in matlådor. Dom blev jättebra mikrade.

  • Pirkko 9 juli 2015

    Jättegott! Tack för receptet!

  • Vivi39 3 november 2016

    Jättegod fiskgratäng! Såsen blir pricken över i. Bjöd några väninnor och fick mycket beröm för rätten. Vivi 39.

  • anpeid 10 februari 2017

    Har precis avnjutit denna underbara rätt. Kan varmt rekommenderas.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.