Denna kalvsylta har min Mor gjort till vår familj sen jag var liten, och som varit en självklar ingrediens på vårt julbord genom åren.
Instruktioner
- Spola snabbt av köttet med hett vatten.
- Koka upp vattnet och lägg i köttet. Ge det hela ett hastigt uppkok, skumma väl och sätt till saltet, pepparkornen, löken, späckad med nejlikorna samt moroten. Låt köttet sakta koka, sjuda 1 1/2-2 timmar, eller tills köttet är väl kokt.
- Skölj gelatinbladen och lägg dem i kallt vatten. Ta upp köttet, låt det kallna och skär det därefter i små jämna tärningar eller hacka eller mal det i köttkvarn.
- Lägg tillbaka köttbenen och låt dem koka i spadet ytterligare en stund. Spadet blir därigenom simmigare. Sila ifrån benen och häll spadet åter i grytan. Lägg i köttet och låt det koka en stund. Sätt till peppar och ättika och smaka väl av blandningen som bör vara mycket stark.
- Krama ur gelatinbladen, lägg i dem och rör tills de löses upp.
- Häll upp syltan i en eller flera vattensköljda formar och låt de stelna.
- Obs! Syltan bör ej serveras samma dag den är gjord. Lossa syltan från kanten och stjälp upp den på ett fat.
- Servera syltan med inlagda rödbetor.
Publicerat den
19 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Äntligen ett recept med ättika det brukar min mamma ha i när hon gjorde kalvsylta. Detta ska jag pröva.