Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

fläskfilégratäng

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Alltid uppskattad bjudrätt

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ansa och helstek fläskfilén (i receptet står att den skall skivas först men jag tycker den blir saftigare och godare om den helsteks). Salta och peppra. När den blivit gyllenbrun runt om, salta och peppra och häll på ca 1 dl vatten. Låt fläskfilén eftersteka i skyn ca 5 min. Skär den i ca 2 cm tjocka skivor när den svalnat något och spara stekskyn.
  2. Ansa och skiva svampen och fräs den i matfett tills all vätska kokat in. Strö över mjölet och rör om. Späd med sky och köttbuljong (totalt ca 2 dl) och koka upp (jag brukar ta 1 dl sky och 1 dl köttbuljong). Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare några minuter under omrörning. Smaka av med sherry eller portvin, soja, peppar och ev lite salt men tänk på att buljong, sky och soja ger mycket sälta!
  3. Fräs bacon eller parmaskinka i en stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Lägg köttet skuret i ca 2 cm tjocka skivor i en smörad gratängform och strö över bacon eller skinka. Överst svampstuvning toppad med gratängost. Ta så mycket ost att hela gratängen täcks gott och väl. Mager gratängost funkar men det blir inte lika gott!
  4. Gratinera i ugn i 250 grader tills osten smält och fått fin färg, ca 15-20 min.
  5. Klyftpotatis eller rösti är gott till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.