Toppengod och enkel festrätt! Servera gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa och ansa köttet. Skiva filén i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor.
Krydda skivorna med salt och krossad rosépeppar. Lägg en klick smör i ett stekjärn och låt det bli gyllenbrynt. Bryn skivorna 2-3 minuter på bägge sidorna, lägg över det på ett fat. Täck med ugnsfolie, så det håller sig varmt.
Klipp baconpaketet i 3 delar. Stek det knaprigt och lägg över det bland fläskfilébitarna.
- Sås:
Hacka löken fint och fräs i smör.
Tillsätt grädde, mjölk, vatten, kalvfond och chilisås. Krydda med salt, socker och örtkryddan. Kok upp och låt det sjuda sakta i ca 3 minuter.
- Krossa rosepepparkornen lite grann och rör ner dem i såsen. Ta vara på ev sky från filé och bacon och häll den i såsen. Smaka av med salt, socker och ev. paprikapulver.
- Lägg nu i fläskfilébitarna och baconet. Låt allt puttra sakta i ca 20-25 minuter. Rör i maizenamjöl till lagom tjock konsistens. Lägg i vitlöksosten och låt det smälta ner under sakta omrörning de sista 3-4 minuterna.
- Smörj en gratängform. Slå allt i formen. Strö över riven ost och gratinera tills osten fått fin färg, i 200 graders ugn i ca 15 minuter.
- Bjud gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt. Servera en god grönsallad och svartvinbärsgelé till. Mums vad gott!
Publicerat den
15 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar