Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläskfilégratäng med bacon och rosépepparsås

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Toppengod och enkel festrätt! Servera gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa och ansa köttet. Skiva filén i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor. Krydda skivorna med salt och krossad rosépeppar. Lägg en klick smör i ett stekjärn och låt det bli gyllenbrynt. Bryn skivorna 2-3 minuter på bägge sidorna, lägg över det på ett fat. Täck med ugnsfolie, så det håller sig varmt. Klipp baconpaketet i 3 delar. Stek det knaprigt och lägg över det bland fläskfilébitarna.
  2. Sås: Hacka löken fint och fräs i smör. Tillsätt grädde, mjölk, vatten, kalvfond och chilisås. Krydda med salt, socker och örtkryddan. Kok upp och låt det sjuda sakta i ca 3 minuter.
  3. Krossa rosepepparkornen lite grann och rör ner dem i såsen. Ta vara på ev sky från filé och bacon och häll den i såsen. Smaka av med salt, socker och ev. paprikapulver.
  4. Lägg nu i fläskfilébitarna och baconet. Låt allt puttra sakta i ca 20-25 minuter. Rör i maizenamjöl till lagom tjock konsistens. Lägg i vitlöksosten och låt det smälta ner under sakta omrörning de sista 3-4 minuterna.
  5. Smörj en gratängform. Slå allt i formen. Strö över riven ost och gratinera tills osten fått fin färg, i 200 graders ugn i ca 15 minuter.
  6. Bjud gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt. Servera en god grönsallad och svartvinbärsgelé till. Mums vad gott!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.