Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläskfilégryta á la Monika

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 5-6 portioner
Skriv ut

Ett av mina egna favoritrecept som är mycket efterfrågat...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skiva purjolöken i tunna skivor. Tvätta och skiva och hacka paprikan. Ansa och dela champinjonerna i bitar.
  2. Putsa filén fri från fett och hinnor, skär den i 1 cm tjocka skivor.
  3. Dela baconskivorna på mitten. Knaperstek baconen i het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Behåll gärna baconfettet , och lägg till lite smör i stekpannan när du skall steka fläskfiléköttet.
  5. Krydda filén med lite salt och rosépeppar och bryn den hastigt. Ta upp köttet.
  6. Ta fram en stekgryta. Bryn champinjonerna i lite smör cirka 5 minuter, lägg i purjolöken och paprikan och låt det steka med så det blir mjukt och glansigt utan att det tar färg. Späd med grädde, crème fraich, mjölk och tomatketchup. Lägg i det förbrynta fläskfiléköttet, senap, kalvfonden, soja. Låt sakta puttra i ca 5 minuter. Avsmaka nu och ta eventuellt i mer rosépeppar och övriga kryddor. Låt grytan få småputtra i ytterligare 10-15 minuter.
  7. Avsluta med att röra ner ca ½ dl av den rivna osten under omrörning de sista 1-2 minuterna av kokningen.
  8. Slå allt i en smord ugnsfast form och strö över resten av osten. Låt osten smälta och få lite färg. Lägg till sist på baconskivorna och låt dem få värmas med i ugnen någon minut, men se upp så inte baconet bränns . Ta ut rätten ur ugnen och garnera till sist med lite hackad persilja. Klar att servera.
  9. Servera gärna kokt potatis, svart vinbärsgelé, pressgurka, kokta små minimorötter och/eller en grönsallad till.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • jelena2 16 december 2009

    Hej! Man ska bryna köttet hastigt, men sedan då? Jag förmodar att den ska ligga i formen med resten över. Men räcker det att den är inne i ugnen tills osten smälter - hinner köttet bli klart? Eller ska inte rätten vara i ugnen alls, förresten? Blir lite förvirrad av receptet... Mvh Jelena

  • lena1j 23 januari 2010

    Tack för ett fantastiskt gott recept det här kommer jag att göra fler gånger

  • mariostling 22 maj 2010

    Fick denna fantastisk rätt när jag blev bjuden på middag idag. Otroooligt gott!

  • Monika46 23 maj 2010

    Lite förklaring till Er som inte förstår receptet riktigt... Det menas att efter man lagt i det förbrynta fläskfilébitarna bland grönsakerna, grädden, crème fraiche, m.m. så låter man allt puttra i ca 5 minuter. Efter 5 minuters småputtring så avsmakar och färdigkryddar ni rätten. När Ni avsmakat och kryddat färdigt, så låter Ni rätten småputtra ytterligre 10-15 minuter i grytan. När det återstår ca 2 minuter (av de 10-15 minuterna) så lägger Ni i en del av den rivna osten under sakta omrörning. Slå sedan alltihopa i en smord gratängform. Strö över lite riven ost och sätt in rätten i ugnen tills osten börjat smälta och få lite färg. Ta ut formen och lägg på baconbitarna, sätt in i ugnen igen några minuter så baconet blir uppvärmt. Ta ut rätten från ugnen och strö på lite klippt persilja som dekoration. Smaklig spis! Ta ut rätten ur ugnen och garnera till sist med lite hackad persilja. Klar att servera.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.