Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläskfilèpirog

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 2 timmar 45 minuter
Skriv ut

Här är receptet du väntat på. Ett riktigt guldrecept som jag bjudit många gånger på och som nu är en "snackis" som receptet med stort R. Alla vill ha det! Lämnade inte ut det från början då jag ville hålla på det men kunde tillslut inte hålla emot allt tjat. Går att förbereda och ha klart i kylen till gästerna kommer så är det bara att grädda dom medan fördrinken serveras. Uteslut inte sherryn det är nämligen den som är hemligheten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa och dela filen i små kuber. Blanda sherry, soja, olja och peppar i en bunke. Marinera fläskfilen i blandningen minst 2 timmar.
  2. Hacka champinjoner, purjo och paprikan i småbitar (någon av ingredienserna kan uteslutas om man ex inte gillar svamp). Stek grönsakerna i lite matfett. Ta upp det ur grytan.
  3. Fiska upp fläskfilen ur marinaden (spar marinaden) stek köttet i grytan utan fett. Tillsätt de stekta grönsakerna, pudra över vetemjölet och slå på crème fraichen. Låt koka upp och smaksätt med marinaden som är kvar. Jag brukar ta det mesta. Röran ska vara tjock som stuvning och kan behöva redas av med mer mjöl om man tar mycket marinad. Gör gärna detta en stund innan så "stuvningen " får kallna. Då är det lättare att fylla smördegen. Går att göra dagen innan.
  4. Gör två piroger. Kavla ut smördegen till ca 30x40 cm storlek på mjölad bänk. Bred ut stuvningen i en sträng på mitten. Vik ihop till ett paket ca 10x 25 cm i storlek. Flytta över till en plåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med uppvispat ägg, strö på sesamfrön. Hit kan du förbereda innan gästerna kommer!
  5. Grädda i 225 grader tills pirogerna fått fin färg ca 25 min. Servera med en sallad och ett gott röd vin ex A-mano.

Kommentarer (5)

  • asalun_68 13 maj 2010

    Dessa piroger bjöd jag mina kompisar på, verkligen goda, kan jag verkligen rekommendera.

  • didi74 31 oktober 2010

    Detta receptet var till fyra personer. Är tanken att man ska dela på en pirog? Eller ska man göra fyra piroger av smördegen? E nyfiken på receptet..

  • Mistys 31 oktober 2010

    Hej! Vad kul att du tycker receptet verkar intressant. Ja, receptet är för ca 4 personer. Kan räcka till 5 också. Man gör två piroger som är ca 10 x 20-25 cm. Det blir en bit på ca 10 x 10 cm / person.I dom paket med smördeg jag köper ligger två rullar. Det blir perfekt. Så två personer delar alltså på en pirog. Alla äter vi ju olika mycket. Så för en liten tjej kanske det låter mycket för en stor man kanske för lite. Så detta är ju bara ungefärligt, som i dom flesta recept. Min man sätter med glädje i sig en hel själv :) Hoppas du provar och lycka till!

  • Mistys 31 oktober 2010

    Glömde skriva...... man kan naturligtvis göra små piroger också, i portionsstorlek eller hur man vill. Fyllningen gör man ju som det står sen kan man ju fylla sin smördeg precis som man vill. Finns ju smördegskrustader att baka i ugnen. Man kan ju variera och fylla en sådan med fyllningen också ......om man vill :)

  • nordan71 2 juni 2011

    Lät gott! Måste prova göra det här idag :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.