- Serverar: 4 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
I sydliga Greklands övärld doftar det ofta av orientaliska kryddor och även av mer välbekanta örtkryddor. Därifrån är inspirationen till den här rätten hämtad. Stekningen rundar av smaken på puré och kryddor. Servera i djupa tallrikar. Be personen i köttdisken att såga av benen på läggen, så att de går ner i grytan.
Instruktioner
- Skär noga bort all svål från fläskläggen.
- Hetta upp olja i en stor tjockbottnad kastrull. Bryn löken på låg värme tills den är gyllenbrun och mjuk. Fräs vitlök, tomatpuré, chili, kanel och kryddpeppar och i någon minut under omrörning. Rör ner övriga kryddor, fond och rödvin i grytan. Koka upp.
- Lägg ner fläskläggen. Fyll på med lite vatten så att det täcker. Låt puttra under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
- Tillsätt lite mer av alla kryddorna för att liva upp smaken. Stöt dem gärna i mortel först. Rör ner citronskalet.
- Blanda majsstärkelse och portvin. Rör ner i grytan och låt puttra sakta utan lock i ca 15 minuter. Späd med vatten efter behag. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Smaka av med salt och peppar.
- Tips: Förmodligen får du sås över. Ät den förstärkt med kikärter dagen efter, gärna med pasta och riven fetaost.
Publicerat den
16 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Supergott! Gjorde den idag. Tänk bara på att ha en lagom stor gryta, jag tog en för stor, så det blev lite för mycket vatten som skulle till... men underbart gott.
Så himla gott det låter! Får göra den nästa gång jag har fläsklägg hemma:)
Verkligen jättegott. 5+. Gjorde köttfärssoppa på såsen som blev över med lök, rotselleri och köttfärs, också jättegott.
Har gjort det igen. Jättegott. Denna gång tog jag fläskkarré i stället för fläsklägg. Kokade 1,5 timme. Av misstag tog jag nejlikor i stället för kanel. Lade till kanel när jag uppräckte misstaget. Det gick lika bra. Kryddig och god såg.