Det här är Härjedalens nationalrätt nr:1 Fick den serverad hos min mormor som barn och jag älskade den!!
Instruktioner
- Flötgröten:
Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna. Salta Späd ev. med 1/2 dl vatten.
- Fisken:
Kokt Röding/Öring
Fisken kan kokas hel eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet, beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och konsistens.
- Koktider:
Tjockleken på en hel fisk mäts över ryggen på tjockaste stället.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min
- Serveras till:
Kokt potatis, flötgröt, kanel och socker.
- Fler av mina recept finns på min blog:
http://cayennesrecept.blogspot.com/
Publicerat den
15 augusti 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta är fantastiskt gott! Är från Särna, vi kallar det Rômgröt