Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fond - räkor eller skaldjur

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Att ta vara på räkskalen efter färska räkor är en självklarhet för mej och kan jag inte använda dem genast så lägger jag dem i frysen till ett senare tillfälle. En skaldjursfond kan du själv avgöra om den skall vara mild eller mer 'hummer'-smak på.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rensa och hacka alla grönsakerna. Bryn skalen i en vid kastrull i oljan (när skalen bryns i oljan frigörs smakerna från skalen) Tillsätt tomatpurén och fräs någon minut Tillsätt alla grönsaker och kryddor och fräs med i oljan några minuter. Häll i kojaken och bränn (flambera) av skal-röran. Tillse att fläkten inte är på och att du har fritt ovanför kastrullen. Häll i vinet och fyll på med vatten så det precis täcker skalen. Låt småkoka i ca 30 min - sila av genom silduk eller finmaskig sil. Reducera fonden efter smak.
  2. Tips: 1. Ju mer du bryner skalen ju kraftigare smak får du på fonden. 2. Om du vill spara fonden, häll den i istärningspåsar och frys den. Då kan du bara ta ut några 'fondtärningar' och använda i din sås. 3. Om du skall göra en sås eller soppa direkt, använd grädde istället för vatten när du kokar fonden. (grädden hjälper till att dra ut smakerna)

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Mallorca 9 augusti 2008

    Toppenrecept. Tack

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.