Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransk boeuf bourgogne gryta

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Boeuf Bourguignon är enligt statistiken fransmännens egen älsklingsrätt. Här kan du läsa hur du lagar denna klassiska rätt på äkta franskt vis. Bjud den sedan till fest eller vardags - både barn och vuxna brukar älska den saftiga grytan. Receptet är hämtat från "De hemliga recepten från Frankrikes bästa restauranger" av Louisette Bertholle (Allerbok) och räcker till sex till åtta personer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult tillsätter du smålökarna och låter dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Värm ugnen till 165 -175 grader.
  7. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet, blanda väl och ställ in alltihop i ugnen i 10-15 minuter. Rör om då och då. Köttet ska ha en ganska mörk, brun färg när det är färdigt, men det får inte blir svart!
  8. Tillsätt rödvinet och låt koka upp. Salta lätt och tillsätt den malda pepparn, sockerbiten och kryddbuketten. Rör om.
  9. Lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen. Låt den stå där i minst tre timmar, men kontrollera den emellanåt.
  10. Ta grytan ur ugnen och ställ den på spisen på mycket svag värme i ungefär 15 minuter. Skumma därefter av fettet.
  11. Lägg över ragun i en djup, uppvärmd serveringsskål och strö över brödkrutonger och persilja.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Ruffhexan 18 oktober 2011

    Bästa franska grytan! Succé!

  • Mistys 28 april 2013

    Jättegod gryta. Jag hoppade över apelsinen då vi inte hade någon hemma. Kokade den på spisen istället sakta, sakta i 3 timmar istället för i ugnen. Hoppade också över mjölet då vi inte äter mjöl. Redde grytan efteråt istället. Blev jättebra. 4 stjärnor av oss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.