En klassisk fransk tårta som är ganska mäktig. Moccatårta till Emma. Namnet är forntyskt och betyder den husliga, den verksamma.
Instruktioner
- Ugn: 175°
- Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner mandelmassan i äggvitorna och vispa till en jämn smet.
- Rita 3 rundlar, ca 21 cm i diameter, på bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt över dem och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills bottnarna har fått fin färg.
- Låt bottnarna svalna och dra sedan bort pappret. Låt bottnarna kallna.
- Rör samman det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt omrörning. Koka upp vattnet och lös upp snabbkaffet i det. Låt det kallna. Rör ner kaffe och likör droppvis i smörkrämen.
- Bred smörkräm över och runtom hela tårtan. Spritsa ut små toppar ovanpå tårtan. Fäst mandelspån runt kanten. Garnera med chokladkaffebönor.
- Tips!
Prova att byta kaffebönorna på moccatårtan mot choklad-överdragna russin.
Publicerat den
6 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag brukar frysa in överblivna äggvitor (efter tips från TV-kocken Nigella) och det fungerar utmärkt. En normalstor äggvita väger ca 35 gram.