Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransk plommontårta

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En fransk kaka som man serverar "upp och ner". 150 kalorier per portion.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera plommonen och kärna ur dem, tina filodegen.
  3. Blanda sockret med 3 msk av vattnet i en stekpanna som tål ugnsvärme, ca 20 cm i diameter. Låt det koka på medelstark värme utan att röra om och tills sockret karamelliseras och har blivit ljust brunt. Passa det noga, det bränns lätt.
  4. Häll försiktigt på resten av vattnet, det kommer att hastigt bubbla upp. Om karamellen hinner stelna, värm den på svag värme ett par minuter.
  5. Lägg på plommonen och lägg dem tätt i pannan, låt dem koka på svag värme 8-10 minuter. Dra pannan från värmen och låt det kallna helt, det tar ca 30 minuter.
  6. Skär filodegsarken i halvor, pensla varje ark med några droppar olja och lägg dem på varandra. Lägg degen över plommonen i pannan. Putsa av degkanterna och kläm ner dem runt pannans kant.
  7. Grädda mitt i ugnen tills degen har fått fin färg, 15-20 minuter.
  8. Låt kakan svalna ca 10 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv.
  9. Lägg ett serveringsfat upp och ner över kakan och vänd upp den på fatet. Dela kakan i 6 portionsbitar och servera med mini fraiche.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.