En fransk kaka som man serverar "upp och ner".
150 kalorier per portion.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Halvera plommonen och kärna ur dem, tina filodegen.
- Blanda sockret med 3 msk av vattnet i en stekpanna som tål ugnsvärme, ca 20 cm i diameter.
Låt det koka på medelstark värme utan att röra om och tills sockret karamelliseras och har blivit ljust brunt.
Passa det noga, det bränns lätt.
- Häll försiktigt på resten av vattnet, det kommer att hastigt bubbla upp.
Om karamellen hinner stelna, värm den på svag värme ett par minuter.
- Lägg på plommonen och lägg dem tätt i pannan, låt dem koka på svag värme 8-10 minuter.
Dra pannan från värmen och låt det kallna helt, det tar ca 30 minuter.
- Skär filodegsarken i halvor, pensla varje ark med några droppar olja och lägg dem på varandra.
Lägg degen över plommonen i pannan.
Putsa av degkanterna och kläm ner dem runt pannans kant.
- Grädda mitt i ugnen tills degen har fått fin färg, 15-20 minuter.
- Låt kakan svalna ca 10 minuter.
Skär runt kanten med en vass kniv.
- Lägg ett serveringsfat upp och ner över kakan och vänd upp den på fatet.
Dela kakan i 6 portionsbitar och servera med mini fraiche.
Publicerat den
14 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar