Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Franska vaniljkakor

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Dessa franska smörkakor är spröda och doftar vanilj. De passar perfekt till fikastunden men var försiktig när du lägger upp dem på kakfatet så att de inte bryts.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, salt, florsocker och smör i en bunke eller en matberedare med kniven isatt. Arbeta blandningen tills den blir smulig. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och forma en degrulle. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mjöla bakytan lätt och kavla ut degen till en platta, ca 5 mm tjock. Tryck ut cirklar med hjälp av ett mått eller liknande.
  4. Lägg ut kakorna glest på bakplåtspappersklädd plåt. Knåda samman den överglivna degen och tryck ut kakor tills degen är slut.
  5. Pensla kakorna med vispat ägg. Ställ plåten svalt 15 minuter om det finns möjlighet, låt annars plåtarna stå i rumstemperatur. Pensla kakorna ytterligare en gång med det uppvispade ägget. Gör ett fint mönster i kakorna med hjälp av en gaffel.
  6. Grädda 12-15 minuter eller tills de ser gyllene ut. Låt kakorna svalna på plåten innan du lägger dem på ett galler. Kakorna måste svalna helt innan de ska läggas i burkar med tättslutande lock.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.