Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransyska à-la Ra

(1 kommentar)  
  • Tid: 3 veckor
Skriv ut

Jag brukar som tradition sol/lufttorka årets första skinka till vårdagjämningen. Men i år ville jag prova att göra på nötkött istället som en Bresaola. Mitt val föll på en fransyska med fin form. Den blev även täckt med en kryddblandning för maximal smak. Resultatet blev så bra så jag blev lyrisk. Där av namngivningen som är en hyllning till: Den Egyptiska solguden Ra förkroppsligad som en Fransyska med gyllene kryddskinn. Köttet får en stor styrka, sälta och hetta. Ett perfekt öl/drinktilltugg eller till landgång, smörgåstårta och snittar.

Ingredienser

Instruktioner

Koka upp vatten, salt och salpeter, rör om så saltet löser sig, ställ att svalna. Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen 4-5 dagar. Vänd köttbiten 1 gång om dagen. Blanda curry, paprika och svartpeppar på en tallrik. Lyft köttet ur lagen och rulla runt den i kryddblandningen, klappa in ordentligt. Vira in köttet i en handduk och knyt ihop handduken. Låt vila 1 dag i kylen. Häng upp handduken med köttet i ett soligt söderfönster. Vänd köttet 1 gång om dagen i mellan 1-2 veckor. Köttet är färdigt när det känns som att klämma på en rå potatis, det får inte svikta. Lägg i kylen 1 dag och skiva sen köttet i lövtunna skivor, gärna med skärmaskin. Skiva bara så mycket som ni beräknar gå åt varje gång, köttbiten håller sig veckovis. ÄT OCH NJUT!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Anderstam 30 mars 2013

    Har lagt in en bild på Fransyskan nyupphängd.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.