Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransyska på älg

Älgen sägs vara skogens konung och visst är den ståtlig med sin ståndaktiga krona och resliga kropp! Att servera älgkött är dessutom kungligt festligt. Att äta viltkött är – förutom att det smakar underbart av skogens alla inslag – ett bra miljöval, varför fler borde testa att laga vilt lite oftare. Fransyska är en del av älgen som passar ypperligt att tillaga tjälknöl av. Servera med en krämig potatisgratäng, stekt svamp direkt från skogen och en god hemlagad gelé. Du kan med fördel också prova att göra en höstlig gryta av din fransyska på älg. Svamp i allmänhet och kantareller i synnerhet är fantastiskt gott i en gryta med älgkött!


Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Skala och hacka löken och bryn den i margarinet utan att den tar färg. Koka upp vattnet och buljongtärningen i en kastrull. Lägg i köttet, lök, vitpepp...

4-6
6

Tag en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen. Lägg den på ett ordentligt ark ungsfolie. Pensla steken rikligt med grillolja (Caj´ps orginal eller motsvarande)runt om. (...

6-8
1

Skär köttet i jämnstora bitar. Skala och skär rödlöken i mindre bitar. Bryn köttet väl i smör. Tillsätt lök och kryddor. Bryn ytterligare några minuter. Pudra över mjöl och späd med grönsaksbuljon...

4-5

Stick en termometer i köttet så att spetsen hamnar i mitten och röret är dolt Koka upp vinbärssaft, porter och soja Tillsätt lök och enbär plus buljongtärningar Lägg ned köttet och sjud sakta under...

6-8
2

Skär köttet i skivor och lägg i en ugnssäker form. Blanda crème fraiche, grädde, soja och sambal oelek och täck köttet med blandningen. Stek i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Täck formen med foli...

1

Koka upp vattnet och lägg i alla ingredienserna till örtalagen. Låt kallna Tag djupfryst kött 1-1½ kg (fransyska, rostbiff eller innanlår av nöt eller älg eller annat vilt) lägg in i 80-100o var...

4-6

Skär köttet i grytbitsaktiga tärningar, bryn dem. Ha över dem i en gryta, täck köttet med vatten. Lägg i buljongtärningarna. Koka under lock ca 45-60 min beroende på vad det är för kött och hur s...

1 h 30 min
4

Putsa fransyskan och skär till tärningar. Bryn köttet i smör. Skär morötter och lök i bitar och bryn därefter grönsakerna. Häll vattnet i stor gryta. Tillsätt det brynta köttet och samtliga kryddo...

3 h
6-8
3

haka löken och fräs mjuk i pannen lägg i svampen krydda med salt o peppar låt fräsa blanda i hackad persilja (gärna MYCKET) låt svalna blanda köttfärsen platta ut i en kvadrat på blött smörpapp...

1

Skala auberginerna och skär dem i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en smord plåt. Pensla dem med olivolja och salta.Sätt in dem iugnen i 225 grader i ca 20 min. Skala och hacka lök och vit...

1 h 30 min
4
49

Skölj fisken under rinnande vatten. Blanda saltet med saften från den halva citronen, så att saltet blir fuktigt. Gnid in fisken med saltet, skär fisken i kuber. Koka upp fiskbuljongen tillsätt p...

4
22

Baka degen precis som när du gör en vanlig bulldeg! Torrjäst: Blanda torrjästen med övriga torra ingredienser. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 40grader (lite över fingervarmt...

1 h 45 min
20
21

Dela botten i två delar. Första botten: Bred på leverpastej jämt över botten. Fyllning: Vispa 3 dl vispgrädde, inte för hårt, det ska mer saker i. Rör ner nästan hela paketet räkost i grädden,...

18

Blanda mjöl, bakpulver, salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i små bitar. Finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt till en smidig deg. Kavla ut deg...

1 h
4
17

Fördela chipsen i en långpanna. Fräs köttfärsen och krydda, häll över vatten och ha i köttbuljongstärningen och den hackade vitlöken. Koka tills vattnet dunstat, fördela över chipsen. Hacka grönsak...

45 min
6
14

Lägg torskfilén i en smord form. Salta lätt och droppa över citron. Skiva och stek löken gyllenbrun. Fördela löken över fisken. Vispa ihop övriga ingredienser och häll över fisk och lök. Ugn: 200 gra...

30 min
4
12

Ugn 200º. Bryn löken mjuk och glansig i stekpannan. Blanda köttfärs, löken, ägget, ströbröd, mjölk och kryddorna i en bunke, blanda om väl. Om smeten är för hård tillsätt mer mjölk, låt stå ett ta...

4-5
11

Stick en massa hål i köttet med tex. en stekgaffel. Blanda samman sockret med kryddorna och massera in i köttet.. Täck sedan över köttet med gladpack och lägg köttet i en stekgryta med lock eller en...

5-6
11

Blanda samman degen till pizzabotten som en vanlig jäsdeg. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt in en plåt i ugnen i 250 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till platta rundlar. Lägg öve...

4
10

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och hacka löken. Bryn löken och köttfärsen, strö över mjölet och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter....

4
10

Riv blomkål fint och micra i fyra-fem minuter. Blanda i lite brödkryddor, mozzarellan och ägget. Smeta ut på bakplåtspapper och strö över persilja och oregano. Grädda i 12-15 minuter i 230 grader. Fyl...

10

Ugn 200º. Smula jästen i degbunken. Värm mjölken, fingervarmt. Rör ner mjölken i bunken och rör om tills jästen har löst sig. Blanda ner ägget, salt, strösocker och kardemumman. Rör ner mjölet o...

10

Ugn 225º. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skär kasslern i tärningar och strimla purjolöken under tiden. Blanda grädde, crème fraiche, chilisås och mango chutney i en skål. Salta...

5-6
9

Skär rent fläskfilén från fett och hinnor. Blanda gyroskryddan med citronsaft och olivolja i en bunke. Skär fläskfilén i tunna skivor och skär skivorna i strimlor. Lägg i dem i bunken och blanda väl,...

5 h 15 min
4
9

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.