Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransyska på älg

Älgen sägs vara skogens konung och visst är den ståtlig med sin ståndaktiga krona och resliga kropp! Att servera älgkött är dessutom kungligt festligt. Att äta viltkött är – förutom att det smakar underbart av skogens alla inslag – ett bra miljöval, varför fler borde testa att laga vilt lite oftare. Fransyska är en del av älgen som passar ypperligt att tillaga tjälknöl av. Servera med en krämig potatisgratäng, stekt svamp direkt från skogen och en god hemlagad gelé. Du kan med fördel också prova att göra en höstlig gryta av din fransyska på älg. Svamp i allmänhet och kantareller i synnerhet är fantastiskt gott i en gryta med älgkött!


Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Skala och hacka löken och bryn den i margarinet utan att den tar färg. Koka upp vattnet och buljongtärningen i en kastrull. Lägg i köttet, lök, vitpepp...

4-6
6

Tag en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen. Lägg den på ett ordentligt ark ungsfolie. Pensla steken rikligt med grillolja (Caj´ps orginal eller motsvarande)runt om. (...

6-8
5

Stick en termometer i köttet så att spetsen hamnar i mitten och röret är dolt Koka upp vinbärssaft, porter och soja Tillsätt lök och enbär plus buljongtärningar Lägg ned köttet och sjud sakta under...

6-8
2

Skär köttet i skivor och lägg i en ugnssäker form. Blanda crème fraiche, grädde, soja och sambal oelek och täck köttet med blandningen. Stek i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Täck formen med foli...

1

Koka upp vattnet och lägg i alla ingredienserna till örtalagen. Låt kallna Tag djupfryst kött 1-1½ kg (fransyska, rostbiff eller innanlår av nöt eller älg eller annat vilt) lägg in i 80-100o var...

4-6

Skär köttet i jämnstora bitar. Skala och skär rödlöken i mindre bitar. Bryn köttet väl i smör. Tillsätt lök och kryddor. Bryn ytterligare några minuter. Pudra över mjöl och späd med grönsaksbuljon...

4-5

Skär köttet i grytbitsaktiga tärningar, bryn dem. Ha över dem i en gryta, täck köttet med vatten. Lägg i buljongtärningarna. Koka under lock ca 45-60 min beroende på vad det är för kött och hur s...

1 h 30 min
4

Tärna kött och lägg det i en bunke. Krydda det med curry, peppar, salt och paprikapulver. Blanda i mjölet och rör om. Värm upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Lägg kött i lergryta och häll...

2 h 15 min
4-5
8

Putsa fransyskan och skär till tärningar. Bryn köttet i smör. Skär morötter och lök i bitar och bryn därefter grönsakerna. Häll vattnet i stor gryta. Tillsätt det brynta köttet och samtliga kryddo...

3 h
6-8
3

Skiva älgsteken i skivmaskin mycket tunnt, strimmla sedan skivorna. Riv dom färska kantarellerna på längden. Hacka löken fint. Stek sedan lök, skav och kantareller. Tillsätt sedan kryddorna. Slå...

4-6
1

Koka upp vatten, salt och salpeter, rör om så saltet löser sig, ställ att svalna. Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Täck bunken med...

3 v
1

Stöt kryddorna till marinaden och blanda den. Marinera biffarna 1½-2 timmar. Tag upp och torka av med hushållspapper. Sila marinaden. Stek biffarna i brynt margarin 1½-2 min på varje sida....

4

Lägg ströbrödet i blöt tillsammans med mjölken och den finhackade gula löken. Tillsätt färsen, kryddor, senap, vitlök och ägget, Rör smeten ordentligt så att allt blandar sig bra. Forma små köt...


Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttskivorna i olja och margarin i het stekpanna. Ska inte bli genomstekt utan bara få fin stekyta. Vispa ur stekpannan med 3 dl vatten. Sila av skyn o häll ner i...

2 h
5-6

Fräs lök mjuk tillsammans med svampen, blanda ned färsen och låt den fräsa till en grynig massa under omrörning. Tillsätt syltlöken, persilja, vitlöken, tomatpuren, chilisåsen, timjan samt salta och p...

1 h 30 min
6

Börja med att koka makaronerna, skölj dem i kallt vatten och låt dem kallna. Blanda sen skorpsmulorna med mjölken, den rivna löken, pressade vitlöken samt alla kryddorna. Låt svälla en stund. Blanda...

1 h
6-8

Skär köttet i 2 cm stora tärningar, bryn det i smör. Dofta över mjölet och rör om. Späd med vatten och tomatpuré eller tomatjuice. Lägg i kryddorna. Koka köttet sakta med locket på grytan ca 30-4...

4

Stek köttet runt om, salta och peppra. Slå på alla flytande ingredienser. Skär löken i klyftor Skär morötterna i stavar. Dela vitlöken i 4 delar. I med morötter, lök och vitlöken. Låt allt koka i...

1 h 30 min
4-6
13

haka löken och fräs mjuk i pannen lägg i svampen krydda med salt o peppar låt fräsa blanda i hackad persilja (gärna MYCKET) låt svalna blanda köttfärsen platta ut i en kvadrat på blött smörpapp...

1

Stek köttbitarna i stekgrytan tills dom fått färg. Hacka löken och blanda ned i grytan. Häll över vattnet och krydda, låt koka i ca 2 timmar. Blanda sen i resten av ingredienserna och låt puttra i...

2 h 30 min
5
20

Häll porter, vinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i kryddor,buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Låt koka upp. Lägg i köttet och låt alltsammans sjudaunder l...

2 h
8
15

Dagen innan: Skär löken i bitar. Blanda lagen ( ej grädden) , ge den ett uppkok i en stor hög gryta. Lägg i steken. Sjud i 1½ timme. Vänd steken efter halva tiden. Låt sedan steken få vila i gryta...

4
12

Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar och tillsätt dem till köttet tillsammans med salt och peppar. Fräs på några minuter. Sänk värmen och...

4-5
11

Stick en massa hål i köttet med tex. en stekgaffel. Blanda samman sockret med kryddorna och massera in i köttet.. Täck sedan över köttet med gladpack och lägg köttet i en stekgryta med lock eller en...

5-6
11

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.