Den här giffelvarianten med frisk äpplemosfyllning kommer snabbt att bli en ny favorit. Gör gärna dubbel sats och frys in till oväntade fikatillfällen.
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degvätskan, socker och ägg och rör om. Blanda ner 5 dl mjöl och knåda ihop till en smidig deg. Spara resten till utbakningen.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Tryck ut eller kavla delarna till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel i åtta tårtbitar.
- Lägg en tesked äpplemos på varje tårtbit och rulla ihop. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ägget och pensla gifflarna med det. Strö över pärlsocker.
- Grädda gifflarna ca 5 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Ta ut gifflarna och låt dem svalna under bakduk.
Publicerat den
31 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar