Denna moussetårta är precis lika god som den ser ut. Härligt god vinbärsgelé göms mellan de läckra lagren av chokladmousse och chokladglasyr.
Instruktioner
- Börja med bottnen:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet. Rör samman allt till en slät smet.
- Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
- Stjälp upp kakan på ett galler och låt kallna. Diska formen. Lägg tillbaka bottnen i formen. Bred på vinbärsgelén.
- Gör moussen:
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i rommen i en kastrull eller i mikron. Låt blandningen svalna.
- Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll den i äggvispet. Tillsätt romblandningen i en fin stråle.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden i en separat bunke. Vänd ner äggvitor och grädde i chokladkrämen. Häll krämen i formen över gelén. Täck formen med plastfolie. Ställ i kylen ca 2 timmar.
- Gör glasyren: Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden. Tillsätt socker och matfett. Låt glasyren koka ca 10 minuter. Låt den kallna. Ta tårtan ur formen. Bred över glasyren.
- Sikta kakao över tårtan. Hyvla rullar av den vita chokladen med t.ex. en potatisskalare. Garnera tårtan med chokladrullarna.
Publicerat den
29 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar