Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Friterad lax

 
  • Serverar: 2-3 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Med pesto och öl

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tag ut laxfilén/laxfiléerna ur frysen och skär dem i 2 cm tjocka strimlor (längd tjocklek kan variera beroende på humör). Strö över saltet och häll på citronsaften. Låt laxen med kryddorna stå och tina medan frityrsmeten tillreds.
  2. Vispa ihop vetemjölet, ölen (kan variera, allt från lättöl till guinness), pesto och äggula (spara äggvitan separat) till en smidig smet.
  3. Nu är ett ypperligt tillfälle att sätta på potatis, ris, eller annat gott som du tänker ha till den friterade laxen.
  4. Häll därefter i matoljan 3-4 cm i en tjockbottnad kastrull och värm upp. Oljan är tillräckligt varm när en liten bit vitt bröd blir gyllenbrunt på en minut.
  5. Gör den sista finishen på smeten genom att vispa äggvitan så att den blir hård och därefter vända ner den i smeten så att smeten blir fluffig. Vänd ner väldigt försiktigt för att behålla fluffigheten. Förbered för friteringen med hushållspapper i någon form av skål eller durkslag. Doppa därefter, de nu tinade, laxbitarna (ca 3-4 i taget) i smeten och därefter ner i den varma oljan. När den friterade laxen är brun på båda sidor är den färdig (det går snabbare än vad man tror). Lägg de färdiga bitarna på hushållspappret. Servera på ett varmt fat.
  6. Laxen skall helst ätas ganska tätt inpå tillagningen. Tips är att fritera i flera kastruller samtidigt så du kan fritera fler åt gången. Det enda negativa är att det går åt mer matolja.
  7. Detta recept går med lätthet att tillämpa på ost, grönsaker mm.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.