Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fruktbröd med musli

 
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Ett grövre bröd med mycket fibrer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda grovt rågjöl, havregryn, musli, cornflakes, solrosfrön och russin. Koka upp 1 liter vatten och skålla blandningen. Låt stå och svalna till 37 grader. Skållningen ska bli som en gröt. Medan skållningen svalnar förbered degspadet.
  2. Smält smör och häll i gammeldags mjölk. När allt blivit varmt rör i turkisk yougurt så den löser sig i vätskan. Låt degspadet svalna till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen med fingrarna. Häll över degspadet och ser till att jästen löser sig ordentligt. Rör gärna med händerna (jag använder plasthandskar är enklast så). Tillsätt 1 tsk salt, blanda återigen.
  4. Rör sedan i det skållade mjölet. Det blir en kletig smet. Se till att degspadet med jäst i blandas runt ordentligt. Beroende på hur "torr" dina ingredienser i skållningen är varierar mängden vetemjöl som du använder. Ha i en ½ liter vetemjöl i taget, jag brukar använda degkrokarna att knåda degen när den blir tyngre av mjölet. När du märker att degen släpper kanterna på bunken har du haft i lagom med mjöl. Spara mjölet som blir över till utbakningen.
  5. Täck med plastfolie, jäs ca 60 minuter i rumstemeratur (använd svalt rum en varm sommardag eller baka på morgonen).
  6. Häll ut degen och dela den i 4 lika stora delar. Knåda ut 4 släta limpor och rulla ihop dem för att få en fin skarv. Pricka så du slipper att brödet spricker när det gräddas och jäs ca 30 minuter. Jag brukar grädda limporna i 4 avlånga sockerkaksformar (som smörjs med smör för att brödet ska lossna lätt) i ca 200 grader 45-60 minuter på nedersta falsen. Låt sedan bröden svalna i formarna och svep handdukar omkring så ytan blir mjuk. Låt brödet svalna ordentligt och frys in det du inte äter upp. Brödet håller ca 5 dagar i skafferiet.
  7. Jag rekommenderar att använda gammeldags mjölk i kombination med turkisk yougurt. Bröden blir höga, fina och jäser upp mycket bra.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.