Har inte hunnit testa denna kaka ännu, hittade den nyss i en kokbok av Elisabeth Johansson, men smakkombinationen tilltalar mig verkligen.
Instruktioner
- Klipp av fikonstjälkarna och skär fikonen i strimlor. Lägg strimlorna i en skål, häll på konjaken och låt stå och dra 1 timme. Vänd fikonstrimlorna ett par gånger under tiden. (Författaren talar inte om vad som sedan ska göras med konjaken - vem vet, den kanske är god i kakan?)
- Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en rund sockerkaksform med hål i mitten, som rymmer ca 1 ½ l.
- Rör ihop smör, farin och socker i en bunke. Rör ned ett ägg i taget till en jämn smet. Hacka chokladen grovt och blanda ned i bunken tillsammans med fikon, russin, kryddnejlika, kanel, kakao och apelsinskal. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke, vänd ned i smeten och rör om.
- Kärna ur och skala äpplena och skär dem i små bitar. Rör ned bitarna i smeten och fördela smeten jämnt i formen. Grädda i ugnen på näst nedersta falsen 50-55 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är färdiggräddad i mitten.
- Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat.
Publicerat den
11 april 2010
Liknande recept
Skriv kommentar