Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, 40x30 cm, med bakplåtspapper. Lägg choklad och smör i en kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad och värm tills de smält. Ta kastrullen från vattenbadet och vispa ner ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt sedan mandel, rom och vetemjöl. Blanda ihop.
Bred ut smeten i formen. Grädda i 20 minuter. Låt den svalna. Ta ut två bottnar med hjälp av en kakform, cirka 20 cm i diameter. Klä kakformen med plastfilm. Lägg en chokladbotten i botten.
Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång, frön, socker och vatten i en kastrull. Värm tills sockret smält. Ta upp vaniljstången. Vispa sedan samman äggulorna och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar. Vispa tills det svalnat. Vispa sedan grädden styv. Vänd ner den i äggsmeten med hallonen. Häll glassmeten över kakbotten och täck med den andra "bottnen". Frys in över natten.
Hallonsirap: Värm hallonsaft, citronsaft och socker i en kastrull tills sockret löst sig. Koka ihop, cirka 15 minuter, till en sirapsliknande konsistens. Låt den kallna.
Skär upp kakan i bitar och servera den med hallonsirap och eventuellt några fler hallon.