Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fullkorsbröd på surdeg

 
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 20 timmar
Skriv ut

Ett mustigt och nyttigt bröd på surdeg med fullkornsmjöl, klippt råg och vetekross. En perfekt bas för ägg- och sillmackorna till nattvickningen, Påsk- eller Midsommarbordet och en härlig botten för Julens skinksmörgås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Fördeg: Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten i skål täckt med lock eller folie.
  2. Skållning: Häll 500 g 90 gradigt vatten över blandningen av vete och rågkross. Låt svälla över natten i skål täckt med lock eller folie.
  3. Dag 2: Blanda ingredienserna med fördegen från föregående dag. Rör degen väl i ca 10 minuter. Tillsätt skållningen och blanda ytterligare några minuter. Smörj tre 1,5 liters brödformar. Fyll formarna till två tredjedelar. Jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
  4. Ugn: ingångstemperatur 250 grader. Sätt in formarna och sänk efter 5 minuter temperaturen till 180 grader.
  5. Baka bröden i 50 - 90 minuter till minst 98 grader innertemperatur.
  6. Låt bröden svalna innan du lägger dem i plastpåsar. Låt bröden mogna i kylskåp under minst 2 dygn, helst tre eller fyra, innan du skivar brödet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.