...baka in pålägget i ciabattan. Lägg på rikligt, brödet jäser upp kring pålägget. Ät tillsammans med tomater, gurkbitar, äpplekvarter eller andra frukter och grönsaker.
Instruktioner
- Häll det mesta av vetemjölet, durumvetemjölet, salt, socker och olja i matberedarens bunke. Smula jästen över.
- Häll på det fingervarma vattnet. Bearbeta 2 min långsamt, sedan 5-6 minuter kraftigt med degkrokarna.
- Pensla en skål med olivolja. Häll över degen, som är len och ljummen efter knådningen. Täck med plastfolie och låt jäsa på dragfri plats en timme.
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Strö över mjöl på ovansidan.
- Platta ut degen till ca 30x50 cm. OBS! Knåda inte degen. Den är mycket lättarbetad.
- Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12x15 cm, vilka en och en plattas/dras ut till ca dubbel längd.
- Lägg fyllning på ena halvan, vik den andra över och tryck till ordentligt längs kanterna. Det skall vara mjöl även på ovansidan!
- Sätt bitarna, ej för tätt, på bakpappersklädd plåt.
- Låt jäsa utan bakduk ca 2 timmar före gräddning.
- Grädda i 175°, ca 30 minuter, nederst i ugnen.
- Tipset! Dela jästpaketet på diagonalen så får du 25 gram.
- Tips!
Ciabattan är härligt frasig på ovansidan när den är nygräddad. Om bröden varit frysta eller blivit någon dag gamla, kan de värmas 4-5 minuter i 200° ugn före servering.
Publicerat den
1 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar